Heegermeer
Het Heegermeer (officieel, Fries: Hegemer Mar) is een meer in de gemeente Wymbritseradeel, provincie Friesland (Nederland). Het ligt ten zuidwesten van Heeg, en het gaat in het zuidwesten over in de Fluessen. In het meer bevinden zich enkele eilandjes, waarvan de Rakkenpôlle het grootst is. Midden door het meer loopt een betonde scheepvaartroute die onderdeel is van het Johan Frisokanaal. Het Heegermeer, de Fluessen en de Morra zijn alle drie tijdens de Riss-ijstijd door een gletsjer in de ondergrond uitgeslepen; ze vormen in feite een langgerekt gletsjerdal. Bedrijfsuitje in Friesland, Heegermeer.
Fluessen
De Fluessen (officieel, Fries: De Fluezen) is een meer in de gemeente Wymbritseradeel, provincie Friesland (Nederland). Het ligt ten noordoosten van D Holken en het gaat in het noordoosten over in het Heegermeer. In het meer bevinden zich enkele (kunstmatige) eilandjes, waarvan de Langehoekspôlle het grootst is. Midden door het meer loopt een betonde scheepvaartroute die onderdeel is van het Johan Frisokanaal. Het Heegermeer, de Fluessen en de Morra zijn tijdens de Riss-ijstijd door een gletsjer in de ondergrond uitgeslepen; ze vormen in feite een langgerekt gletsjerdal. Bedrijfsuitje in Friesland, Fluessen.
Slotermeer
Het Slotermeer (officieel, Fries: Sleattemer Mar) is een meer tussen de drie plaatsen Sloten, Balk en Woudsend in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Friesland. Twee met tonnen beboeide waterwegen verbinden deze plaatsen met elkaar. Het meer is buiten de vaargeulen soms maar 1,20 meter diep. Aan de oostkant naast de vaargeul is de waterdiepte circa 1 meter. Bedrijfsuitje in Friesland, Slotermeer.
Koevordermeer
Het Koevordermeer (officieel, Fries: Koevordermar) is een langgerekt meer. Het meer is vernoemd naar de streek de 'Koevorde', waar ook het naburige gehucht Koufurderrige in ligt. Een voorde is een plaats waar boeren hun koeien door een doorwaadbare plek dreven. Boeren van de oostkant van het Koevordermeer, uit Dijken, dreven 's zomers hun vee door het meer naar de weidegronden aan de andere kant. Door het Koevordermeer loopt een zandopduiking, ongeveer vanaf Langweer naar Lippenwoude, die het ondiepe meer goed doorwaadbaar maakt. Toponiemen als 'Zandgaast' en 'Zandsloot' verwijzen ook naar deze zandopduiking. Na Lippenwoude loopt de opduiking door naar Osingahuizen en Oudega naar Sandfirden. Bedrijfsuitje in Friesland, Koevordermeer.
Langweerderwielen
De Langweerderwielen (officieel, Fries: Langwarder Wielen) is een langgerekt meer ten zuiden van het Sneekermeer. Op het meer is veel recreatievaart. Aan de Langweerderwielen liggen de dorpen Langweer en Boornzwaag. Tevens heeft het meertje een verbinding met het Prinses Margrietkanaal, de Scharsterrijn, het Sneekermeer en het Koevordermeer. Sloep huren in Friesland, Langweerderwielen.Het Tjeukemeer (officieel, Fries: Tsjûkemar) is het grootste binnenmeer van de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt in de Zuidwesthoek, op de grens van de gemeentes Lemsterland en Scharsterland. Het meest westelijke deel van het meer wordt doorsneden door de snelweg A6. Aan de noordzijde ligt het kanaal de Scharsterrijn en aan de oostzijde de Broeresloot. Rond het meer liggen de dorpen Echten, Echtenerbrug, Rohel, Delfstrahuizen, Oosterzee en Oldeouwer. Er liggen ook diverse campings langs het meer.
Tjeukemeer
Het Tjeukemeer (officieel, Fries: Tsjûkemar) is het grootste binnenmeer van de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt in de Zuidwesthoek, op de grens van de gemeentes Lemsterland en Scharsterland. Het meest westelijke deel van het meer wordt doorsneden door de snelweg A6. Aan de noordzijde ligt het kanaal de Scharsterrijn en aan de oostzijde de Broeresloot. Rond het meer liggen de dorpen Echten, Echtenerbrug, Rohel, Delfstrahuizen, Oosterzee en Oldeouwer. Er liggen ook diverse campings langs het meer. Het Tjeukemeer is niet overal even diep. Vooral het noordoostelijke gedeelte is erg ondiep, minder dan een meter. De gezamenlijke dorpskern van Echtenerbrug en Delfstrahuizen vormt de belangrijkste kern aan het meer. Sloep huren in Friesland, Tjeukermeer.Het Sneekermeer (Fries: Snitser Mar) is een meer in de Nederlandse provincie Friesland, gelegen tussen de stad Sneek en de dorpen Terhorne (Terherne) en Goingarijp, dat vooral bekend is vanwege zijn grote populariteit bij watersporters. Het meer is in de Middeleeuwen ontstaan als gevolg van ontginning van het veen. Door het Sneekermeer loopt een zandrug die bekend staat als de Gravinneweg (Gravinnewei). In vroeger tijden werd bij een lage waterstand deze zandrug gebruikt om door het Sneekermeer te waden.
Snekermeer
Het Sneekermeer (Fries: Snitser Mar) is een meer in de Nederlandse provincie Friesland, gelegen tussen de stad Sneek en de dorpen Terhorne (Terherne) en Goingarijp, dat vooral bekend is vanwege zijn grote populariteit bij watersporters. Het meer is in de Middeleeuwen ontstaan als gevolg van ontginning van het veen. Door het Sneekermeer loopt een zandrug die bekend staat als de Gravinneweg (Gravinnewei). In vroeger tijden werd bij een lage waterstand deze zandrug gebruikt om door het Sneekermeer te waden. Het Sneekermeer bestaat uit onder andere het eigenlijke meer zelf, de Goëngarijpsterpoelen, de Zoutepoel en de Gauwster Hoppen. Het Sneekermeer is door middel van de Noorder Oudeweg verbonden met de Langweerderwielen, en door middel van de Houkesloot met de stad Sneek. Het Prinses Margrietkanaal loopt door het meer heen. Ten zuidwesten van het meer ligt de Geeuwpolder, een natuurgebied dat eigendom is van Staatsbosbeheer. Op en om het meer zijn watersportfaciliteiten aanwezig, zoals een speedbootbaan, enkele jachthavens en een starttoren voor zeilwedstrijden. Bij de jachthaven rond het starteiland zijn ligplaatsen van boten met vele mogelijkheden voor een boottocht op het meer. Opvallend genoeg ligt het meer voor het grootste deel buiten de gemeente Sneek, maar in de buurgemeente Scharsterland. Bedrijfsuitje in Friesland, Snekermeer.